ÖRGÜN EĞİTİMLE BİRLİKTE HAFIZLIK PROJESİ DETAYLARI

ÖRGÜN EĞİTİMLE BİRLİKTE HAFIZLIK PROJESİ DETAYLARI

28.11.2023 78

28-11-2023

ÖRGÜN EĞİTİM İLE BİRLİKTE HAFIZLIK EĞİTİMİ 

   Millî Eğitim Bakanlığı "Okul Öncesi ve İlköğretim Kurumları yönetmeliği Madde 32/4" kapsamında ortaokul seviyesindeki öğrencilerimize Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı Kur'an kurslarında hâfızlık eğitiminden yararlanma hakkı tanınmasıyla, hâfızlık eğitimi ayrı bir boyut kazanmıştır.

    Hâfızlık eğitiminin "Hazırlık, Hâfızlık ve Pekiştirmeden ibaret olan üç aşamasının daha iyi gerçekleştirilmesi ve öğrencilerimizin akademik öğrenmelerden ve okul ortamından uzak kalmadan hâfızlık yapmalarını sağlamak amacıyla imam hatip ortaokullarında "Örgün Eğitimle Birlikte Hâfızlık Projesi" başlatılmıştır.

       Hâfızlık eğitimi için ilgi, istidat ve kabiliyeti olan öğrencilerin seçilmesi,

          •      Erken yaşlardaki hâfızlık eğitiminin daha kolay ve kalıcı olması gibi avantajlarından yararlanılması,

          •    Öğrencilerin okul ortamından uzun süre uzak kalmalarının ve muhtemel sene kaybının önlenmesi,

          •    Öğrencilerin hâfızlık için izne ayrıldıkları bir yıl içerisinde akranları ile aynı fizikî ortamlarda ve sosyal mekânlarda bulunarak onların aldığı eğitim imkânlarından ve içeriklerinden azami düzeyde yararlanmalarının sağlanması,

          •   Temel eğitimden ortaöğretime geçişte veli beklentisinin karşılanması ve öğrencilerin bir üst öğrenim kurumuna (liseye) akademik açıdan daha iyi hazırlanması,

Eğitimin "Hâfızlık" aşamasının Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açmış olduğu veya desteklediği programlarla, ilgili yönetmelikte belirtildiği şekilde 1 yılda tamamlanması, "Hazırlık ve Pekiştirme" aşamalarının okulda gerçekleştirilmesi amaçlanmıştır. 

İmam hatip ortaokullarında uygulanan Örgün Eğitimle Birlikte Hâfızlık çalışmaları altı aşamadan ibarettir.

   1.  Öğrenci Seçimi: İlkokul 4.sınıfı tamamlayan öğrencilerden sınav ve/veya mülâkatla seçim yapılmaktadır.

   2.  Hâfızlık Ön Hazırlık: Seçilen öğrencilere 4.sınıfın yaz aylarında en az 6 hafta yoğunlaştırılmış Kur'an eğitimi verilmektedir.

   3.  Hâfızlığa Hazırlık: İmam hatip ortaokulu 5. sınıfa kayıt olan bu öğrencilere okul müfredatı içerisinde haftada 20 saat Kur'an dersi verilmektedir. 

   4.  Hâfızlığa Başlama: Hazırlığı tamamlayan öğrenciler en geç Aralık ayı içerisinde hâfızlığa başlamaktadır ve Mayıs ayı sonuna kadar her cüzün sonundan en az 4 sayfa ezberlemektedir.

   5.  Hâfızlık: İlgili Yönetmeliğe göre bir yıl hâfızlığa ayrılan öğrenci bu sürede (15 ay) Kur'an kursuna devam ederek (kursta veya okulda) hâfızlığını tamamlamaktadır.

   6.   Hâfızlık Pekiştirme(Haslama): İmam Hatip Ortaokulu 7.sınıfa devam ederek haftada 9 saat Kur'an dersi almakta ve hâfızlığını pekiştirmektedir. Hem de okula devam ederek bir üst öğrenime hazırlık yapmaktadır.

Öte yandan örgün eğitimle birlikte hâfızlık programı/projesi uygulayan okullar için hazırlanan "Vizyon Belgesi"çerçevesinde çalışmalar yürütülmekte ve "Kalite Takip Sistemi" ile okulların başarısı, öğrencilerin durumlarının izlenmesi ve değerlendirilmesi yapılabilmektedir.

28-11-2023

 NEDEN HAFIZLIK?

    Günümüzde sayıları ve aynı doğrultuda önemi de oldukça artan İmam Hatip Liseleri ve Ortaokulları vizyon ve misyon olarak sadece Türkiye'de değil tüm dünyada önemli hizmetlere imza atacak gençler yetiştirmektedir. Bu okullarda okuyan gençlerin din alnındaki temel kaynakları şüphesiz Kuran'dır.

    Öğrencilerin Kuran'ı tanımaları dini temel kaynaklarından öğrenmeleri açısından önemlidir. Kuran'ı gerektiği gibi tanıyan gençler, dine sonradan giren hurafeleri fark edecek, yanlış, aynı zamanda da birey ve toplum için zararlı din anlayışlarına karşı düzgün bir duruş sergileyebileceklerdir. Kur'an'ı düzgün bir şekilde tanımanın da ilk adımı şüphesiz onu düzgün okumak ve hafızlık yapmaktır.                                                                

         Hafızlık, bir öğrencinin hadis, fıkıh, siyer, kelam vb. alanlarda eğitimi sırasında ufkunu açacak, öğrendiklerine birincil kaynaklardan delilleri gösterecek ve böylece öğrencinin öğrenmesinin yanında öğrendiği bilgileri temellendirmesini sağlayacaktır.

 

HAFIZLIK İLE BİRLİKTE AKADEMİK BAŞARI

    Proje sadece ilahiyat alanında hizmet edecek gençler değil, ilgi ve yeteneklerine uygun kendi seçecekleri alanlarda topluma hizmet edecek gençler yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Zira sağlam bir Kuran bilgisi ve ahlakı bugün tüm alanlarda ülkemizin ve ümmetin en büyük ihtiyacıdır. Bu amaca binaen proje kapsamında öğrencilerin Türkçe, Matematik, Sosyal Bilgiler ve Fen ve Teknoloji... vb. alanlarda, ortaöğretimde ise tüm fenni ve edebi alanlarda desteklenmesi sağlanacak ve inşallah hafız doktorlar, hafız mühendisler, hafız çiftçi ve işçiler, hafız devlet adamları eğitimlerine yardımcı olunacaktır. Proje belirli bir kalitede insan yetiştirmeyi hedef edinmektedir.

28-11-2023